Какво ни даде Дейвид Бауи

7983
Какво ни даде Дейвид Бауи
Снимка: facebook.com/davidbowie/

Британската роклегенда Дейвид Бауи почина след дълга борба с рака, съобщава АФП като цитира официалния Facebook профил на звездата.

"10 януари 2016 - Дейвид Бауи тихо си отиде днес , заобиколен от семейството си, след смела 18-месечна битка с рака", оповестява се в социалните мрежи, като съобщението призовава близките на Бауи да не бъдат притеснявани в трудния момент.

Въпреки, че певецът си е отишъл вчера, официалното потвърждение бе разпространено тази сутрин.

Постът в социалните мрежи бе потвърден от публицистът на Бауи, потърсен от Sky News.

В петък звездата навърши 69 години, а заедно с това публикува и 25-тия си студиен албум - '★' – „Черна звезда” (Blackstar) – краят на близо 50-годишната му кариера.

Синът на Бауи, Дънкан Джоунс, също потвърди скръбната вест в своя „Туитър” акаунт.

Дейвид Робърт Джоунс е роден на 8 януари 1948г. в лондонския квартал Брикстън. На една 19-години той вече е известен като певецът Дейвид Бауи, като именно пред 1967г. е издаден първият му албум, кръстен на самият него. – „David Bowie”.

Джоус се кръщава на американския колонизатор Джим Бауи – един от водачите на революцията в Тексас в началото на 19 век.

Истинската слава на Бауи идва с втория му албум и едноименния хит от него – „Space Oddity” („Космически чудак”).

Почина Дейвид Бауи

Почина Дейвид Бауи, съобщи newsru.com. Причина за смъртта му е рак, с който певецът се е борил през последните 18 месеца. Дейвид Бауи...

През 70-те години Бауи бетонира себе си като една от легендите на хард рока във Великобритания и САЩ и същевременно провокира аудиторията с външният вид и поведението си. От това време е артистичното му алтерего Зиги Стардъст.

Бауи е един от флагманите на глем рок културата, като гримът и прическите му по това време провокират много въпроси относно сексуалността му. В интервюта от 70-те Бауи открито признава, че е бисексуален, въпреки че десетилетие заявява, че всичко е било експеримент, провокиран от времето и славата. Съпругата му по това време, Анджела Бауи, твърди, че Бауи и вокалистът на „Ролинг стоунс” Мик Джагър са имали хомосексуални отношения.

От Анджела е и първият му син – Дънкан Джоунс.

В края на 70-те Бауи започва да експериментира с електронното звучене и записва, съвместно с Брайън Ено, т.нар. „Берлинска трилогия” – албумите “Low” (1977), “Heroes” (1977) и „Lodger” (1979).

В началото на 80-те се записани някои от най-популярните за масовата аудитория песни на Бауи – колаборацията с „Куийн” – „Under Pressure” и големият поп хит „Let’s Dance”. От същото десетилетие са и хитовете му „China girl” и „Modern Love”, както и кавърът на класиката „Dancing in the street”, заедно с Мик Джагър.

Дейвид Бауи си подари нов сингъл

По повод рождения си ден (8 януари 1947 година) известният британски певец издаде нов сингъл. Парчето е озаглавено Where Are We Now?, а...

До края на кариерата си Бауи не спира със стиловите експерименти, като пее и композира в редица жанрове на електронната музика, индъстриъл, соул и в други разновидности.

Продължава и развиването на алтернативни персони, като „Тънкият бял дук”.

През 1992 г. се жени за втората си съпруга, моделът Иман, с която остава до смъртта си.

През 2004 г. сп. „Ролинг стоун” му отрежда 39-то място в списъка си 500-те най-велики артисти. В класацията им за певци е на 23-то. Още през 1996г. Бауи е приет в Залата на рок-енд-рол славата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика