Кафе и Класика: Дует арфа и виола

37675
Кафе и Класика: Дует арфа и виола

От два месеца хората в София вече имат възможност да си подарят истински вдъхновяващо и релаксиращо изживяване в неделя сутрин. Поредицата от сутрешни матинета Кафе и Класика започна на 16 ноември със струнен квартет Сапаев и продължи с дует Магнифик – флейта и пиано.

Събитията са аналог на световноизвестната поредица класически матинета, организирани в Royal Albert Hall в Лондон под името Classical coffee mornings. Красивата класическа музика на живо е поднесена в комбинация с уютната и артистична атмосфера Мати’Д, ароматно кафе и вкусна закуска. Първите отзиви от събитието са повече от позитивни, а организаторите имат амбицията да превърнат това прекрасно събитие в традиция на столичния културен живот. Целта му е да се направи класическата музика достъпна за по-широка публика и да се разчупи разбирането, че класическите концерти са тежки, ангажиращи и недостъпни.

За трети пореден път ще имаме уникалния шанс да се потопим в приказното изживяване, наречено Кафе и Класика. Програмата ще изпълнят Ваклина Райчева и Ева Хетемова - дует арфа и виола.

Тази неделя ще прозвучат произведения на композитори от ерата на романтизма. Ще чуем Франц Петер Шуберт с истински красивата Серенада, мелодия която говори, което сърцето ни чувства; Жорж Бизе с емоционалната и великолепна Хабанера от операта Кармен; Утро от Едвард Григ, спокойна и релкасираща хармония с която може да се усети любовта.

С Баркаролата от Хофманови разкази на Жак Офенбах, ще се пренесем свят, който почти си представяме като рай - красива, жизнена, весела, пълна с блясък, ирония, хумор и душевни преживявания. Произведението обрисува мистериозен свят, в който хората и свръхестествените сили се срещат. Поетът Хофман разказва за трите си злополучни романса, които накрая завършват с прозрението му, че любовта е била през цялото време до него.

От Романтизма ще се пренесем в епохата на Барока с невероятно красивата Ария от операта Риналдо на Георг Фридрих Хендел. Ще чуем популярния за всички времена класически композитор Волфганг Амадеус Моцарт, както и съвременни композитори като Джери Херман, Хенри Манчини, Ленард Бърнстейн, Джордж Гершуин. В програмата присъства също и обновителят на аржентинското танго Астор Пиацола с известното Либертанго, композиран от самият него, както и майсторът на шансона Енрико Масиас.

Всичко това в изпълнение на дует арфа и виола от Ваклина Райчева и Ева Хетемова.

Ваклина е завършила музикалното училище в Пловдив и Националната музикална академия в София. Завършва майсторски клас при италианската професорка Клаудия Антонелли. Работила е с оркестрите на Софийската филхармония, БНР, Нов Симфоничен Оркестър, ФМ Класик, Фестивален оркестър, Пловдивска филхармония, Национален музикален театър и др. Свирила е на юбилейния концерт на Силви Вартан в зала Плейел, в Париж, по случай 50 годишнината й на сцена.

Дует с флейта и пиано на вторият концерт от поредицата Кафе и Класика

Изпълнители: Duo Magnifique Мястото: зала Мати’д в малкото НДК Кога: 07 декември 2014 г., 11:00 часа Вход: 16 лв.- включва лек...

Ева е завършила Национално музикално училище и Национална музикална академия в София. Специализира в Испания. Свирила е с Разградска, Пазарджишка филхармония, оркестъра на НМА, Симфониета София, Нов симфоничен оркестър, Национален музикален театър София, участва и в различни камерни състави. Виолистката е имала участия и с популярната съвременна цигуларка Ванеса Мей в Германия.

Билетите за концерта са на цена 16 лв., включват топла напитка и закуска. Вратите отварят в 10.15 с музика от 11 ч до 12 ч.

 

Програма:

Анонимен композитор от XVI век – Green sleeves

Франц Петер Шуберт – Серенада

"Кафе и класика" - един по-приятен начин за събуждане

За част от ранобудните софиянци тази неделя сутрин беше по-необичайна. След Нощта на театрите, в столицата се случи и друго събитие &nd...

Волфганг Амадеус Моцарт – Менует

Георг Фридрих Хендел - Ария от операта Риналдо

Жорж Бизе - Хабанера от операта Кармен

Амилкаре Поникели – Danse of the Hours

Енрико Масиас – Лавандула

Вижте на какво са заприличали момчешките банди от 90-те! (СНИМКИ)

Слушането на музика от 90-те носи голяма носталгия. Тогава нямаше Facebook или Twitter и тийнейджърките търпеливо чакаха  момчешки...

Жак Офенбах - Баркарола от Хофманови разкази

Едвард Григ – Утро

С. Дилети – Меза ноте

Ленард Бърнстейн – Tonight от „West side story”

Астор Пиацола - Либертанго

Хенри Манчини - Шарада

Техно звездите Chris Liebing и Adam Beyer - на Dance Arena-та на EXIT 2015

След Motörhead и Eagles of Death Metal, които ще завладеят Main Stage на най-добрия европейски фестивал, организаторите обявиха и ...

O'sole Mio - Неаполитански песни

Сейнт Лусия - Неаполитански песни

Джери Херман - Hello, Dolly

Анонимен композитор – Jeux interdit

Джордж Гершуин – It’s wonderful, O'Lady, be good, Somebody loves me

 

Празнична отстъпка на билетите за Roxette

Новината за концерта на Roxette хвърли в небивала еуфория всички фенове на шведския поп-феномен у нас. София ще бъде част от тяхното но...

Зала Мати'Д,

18-ми Януари 2015

11:00-12:00

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com