Хосе Карерас за Actualno.com: Професията ми винаги е била преди всичко, защото ме прави щастлив

9271
Хосе Карерас за Actualno.com: Професията ми винаги е била преди всичко, защото ме прави щастлив
Снимка: Getty Images / Guliver

"За мен е истинско удоволствие и чест да бъда отново тук." Това каза световноизвестният тенор Хосе Карерас ден преди неговия прощален концерт “A Life In Music”, който ще се проведе на 3 декември в зала 1 на НДК.

Карерас сподели пред журналисти, че няма по-добра професия от това да бъдеш оперен певец. На въпрос кой е любимият му момент или роля в творчеството му тенорът отговори, че е доста трудно да избереш само един момент или роля, "но мога да спомена няколко: Родолфо в "Бохеми", Дон Хосе в "Кармен", Андре Шение, "Бал с маски", Вертер. Това е все едно да ме попитате кой е любимият от внуците ми".

Удостояват Хосе Карерас с почетен знак “ЗЛАТЕН ВЕК”

Министерство на културата ще удостои Хосе Карерас с почетен знак „Златен век” - звезда с огърлие (осемлъчна посребрена звез...

"Монсерат Кабайе изигра много голяма роля в моята кариера", сподели още Карерас. "От самото начало повярва в гласа ми и способностите ми. Тя винаги много ме подкрепяше. Невероятна жена."

Той разказа и за приятелството си с Гена Димитрова: "Срещнах Гена, когато и двамата бяхме много млади. Дори си спомням деня – 26 декември 1972 година. Трябваше да изпълним заедно Бал с маски в Парма. И двамата бяхме новодошли и имаше много напрежение, но тя беше фантастична жена, невероятен колега с изключителен глас. По-късно в живота ни при определени събития тя ми показа какъв човек е всъщност – много подкрепяща, аз почувствах, че нея наистина я е грижа за мен. Винаги ми е давала много спокойствие в трудните моменти в живота ми."

Карерас, който заради заболяването си от левкемия през 1988 г. основава фондация за борба с болестта, каза: "Когато човек трябва да премине през такъв тежък момент в живота си и след това си късметлия, че си успял да победиш в битката с болестта, със сигурност част от живота ти и твоите приоритети се променят. Може би в известен смисъл ти израстваш като личност и като човек, но като цяло съм същият".

Той разказа и за преживяванията си с останалите двама (Пласидо Доминго и Лучано Павароти) от легендарните Трима тенори:

"Ние наистина се забавлявахме, имаше конкуренция между нас, но позитивна, искахме да дадем най-доброто от нас, но изключително се уважавахме един друг и се възхищавахме на работата на другия. Ние тримата искахме всеки един концерт да бъде успешен и работехме. Ако отначало имахме само професионален респект, с времето се превърна в едно искрено приятелство."

Хосе Карерас се среща с кмета на София и министъра на културата

Хосе Карерас, който ще изнесе прощален концерт пред българската публика на 3 декември в зала 1 на НДК, е пожелал лично да се срещне с к...

Специално за Actualno.com Хосе Карерас сподели, че извън любовта в личния живот за партньора, семейството, децата, любовта на живота му е винаги е била музиката:

"И никога нищо не спря тази страст и тази любов към музиката. В известна степен съм бил доста егоистичен, защото моята професия почти винаги е била на първо място преди всичко, защото ме прави щастлив."

На въпрос какъв е неговият съвет към младите изпълнители и артисти тенорът отговори: "Това, което е задължително за един млад изпълнител освен таланта, освен добрия инструмент, по-важното от всичко останало е дисциплината. Да бъдеш сериозен в това, което правиш, да вярваш."


Карерас сподели и впечатленията си от първата среща с Христо Стоичков:

Над 60 българи на сцената с Хосе Карерас

Над 60 български музиканти ще вземат участие в прощалния концерт на Хосе Карерас “A Life In Music”, който ще се състои на 3...

"Беше в Барселона през 1992, той вече беше идол, всички бяха влюбени в него, когато се запознах с Христо Стоичков. По време на една гала вечер на моята фондация. Ние го попитахме защо не подкрепиш нашата фондация и той веднага откликна. През годините сме се виждали много пъти. Винаги запазихме контакт и нашето приятелство между нас. Аз имам слабост към Христо Стоичков като повечето от вас."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com