Госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

18963
Госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

За концерта на 10 март гостуват прочутият американски хоров диригент Андре Дж. Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Полайт.

Програма с автентични госпъл и спиричуъл песни предстои през март в цикъла „Музиката на Америка“, представен от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Концертът е озаглавен Soul of America и ще се състои на 10 март от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Публиката ще чуе хорови и солови песни, които са характерни за афро - американската музикална традиция. Програмата ще бъде представена от Хора и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Андре Дж. Томас. Той е един от утвърдените специалисти в американската хорова музика, професор във Florida State University с активна международна кариера. В програмата на концерта са включени също най-хубавите откъси от операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин. Гостуващи солисти са американските певци Нагуанда Нобълс, сопран и Бенджамин Полайт, бас-баритон.

Андре Дж. Томас е дирижирал множество хорови състави в САЩ, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Бил е гост-диригент на Бирмингамския симфоничен оркестър, Чешкия национален симфоничен оркестър, Берлинския радиохор, Хора на Нидерландското радио, оркестрите Charlotte Symphony, Tallahassee Symphony и др. От 1988 г. той работи като артистичен директор на Общинския хор на Талахаси. Последната му книга "Way Over in Beulah Lan': Разбиране и изпълнение на негърския спиричуъл“ бързо става част от основната литература в тази област. През 2011 г. Андре Томас получава отличието Distinguished Service Award от организацията Chorus America.

Родена в Талахаси, певицата Нагуанда Нобълс получава пълна стипендия за Florida State University (FSU) и завършва бакалавърска и магистърска степен. Специализира в Грац, Австрия, където работи с известни вокалисти и преподаватели. След дипломирането си, Нагуанда Нобълс започва кариерата си в Austin Lyric Opera. През 2005 година тя дебютира в оперния театър на Пенсакола. Представя се с голям успех в постановка на оп. „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Питсбъргската опера. Участвала е също в постановки на оперите в Дейтън, Стоктън, Атланта и в концерти с Берлинския радиохор и с Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Курт Мазур.

Бенджамин Полайт произхожда от Атланта (Джорджия). Певецът притежава уникален и красив басов тембър. Завършва Florida State University, след което участва в интензивна програма на Американския институт за музикално обучение (AIMS) в Грац, Австрия. Има много изяви със Симфоничния оркестър на Северозападна Флорида, Оперния хор на Атланта, както и с Atlanta Opera Company.

PIXAR IN CONCERT вече в продажба

От утре (6 ноември) започва продажбата на билетите за грандиозната продукция PIXAR IN CONCERT на компанията „Дисни“, която ...

Билетите за концерта Soul of America са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

За Музиката на Америка

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com