Дело срещу зам.-министъра на културата заради договорите за авторски права

39766
Дело срещу зам.-министъра на културата заради договорите за авторски права
Снимка: БГНЕС

Европейска агенция за защита на изпълнителски, продуцентски и авторски права (ЕАЗИПА) сезира главния прокурор Сотир Цацаров и Върховната касационна прокуратура със сигнал срещу заместник-министъра на културата Васил Василев. Причината – неизпълнение на решение на Върховния административен съд (ВАС).

Според ЕАЗИПА Василев, освен че не се е съобразил с окончателно съдебно решение, подкрепя „монопола на Музикаутор и ПРОФОН”. ПРОФОН е организация за колективно управление на права в България, регистрирана от Министерство на културата. А задачата ѝ - да събира, разпределя и изплаща възнаграждения за артистите-изпълнители и музикални продуценти, когато тяхната музика се използва от страна на редица бизнеси у нас. В официална позиция ЕАЗИПА посочва, че двете организации „лишават търговските обекти в България от правото на избор с кого да сключат договор за заплащане на авторски и сродни права за ползване на музикални творби.

От ЕАЗИПА искат уволнението на Василев и заради това, че той не внася техни предложения за защита на имуществените права на изпълнители, диригенти и режисьори в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право.

Преди две години в българското законодателство беше приета норма точно по отношение на музиката, която се пуска в търговски обекти у нас. За да може да се пускат песни, всеки обект трябва да е уредил авторските права на продукта. Министерството на културата изпълнява санкциите по нормата – глоби при липса на договор.

Таксата за ползване на музикални продукти не е твърда - хотел с до 20 легла и ресторант например ще плати 68,80 лева за цялата година. Докато таксата за петзвезден хотел може да стигне и до 10 хил. лева. Има значение и дали обектът е сезонен или не – ако работи до 184 дни в годината – плаща наполовина.

Магазините и другите търговски обекти също трябва да платят за музикалното оформление – таксата е до 30 лева годишно за магазин с площ до 20 кв. метра, а ако площта е по-голяма – по още един лев на квадратен метър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика