Великденски концерти за начинаещи

51239
Великденски концерти за начинаещи

Седмиците около Великден и Коледа са не само поводи за сдобиване с мобилен телефон и ипотечен кредит. В това време се предоставят възможности за посещение на множество концерти - къде свързани с тематиката (“Камерна опера възкръсна...” - Благоевград), къде - просто така ( “Силви Вартан с грандиозен великденски концерт”). 

Посещението на концерт винаги е образователно - дори човек да упражнява единствено търпението си. Затова - няколко кратки бележки по известен брой отминали и предстоящи великденски събития: 

Кръстникът в Операта 

Тук не става въпрос за Йоан Кръстител и въпреки че декорите със светещи лапмички в различни цветове биха могли да въведат публиката в такава заблуда, тематиката не е коледна.  Операта е едноактовата  “Селска чест” от Маскани - в нея действието се развива в Сицилия навръх Пасха, а преди антракта, концертът е наречен Великденски вероятно по индукция.  

Става въпрос за отминалия концерт в Софийска опера и балет, състоял се миналия петък - преди Разпети петък с участието на Джампиеро Собрино - кларинетист, артистичен директор на Арена Ди Верона и Дамиан Йорио - обиколил света диригент. 

Какво може да научи посетителят от този концерт? 

- Наблюдавайки свободното сценично поведение на Собрино и боравенето му с кларинета, човек може да се запита как ли в ръцете на този човек би стоял един саксофон.

Полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна свирят на Европейския музикален фестивал

В седмицата преди Възкресение Христово, Европейският музикален фестивал кани софиянци на великденски концерт. На 15 април зала &bdquo...

И защо не - саксофонът всъщност представлява усъвършенстван кларинет - патентован е през 40-те години на 19-ти век от белгиеца Адолф Сакс (без Кобургота). Сакс пътува, за да продава изобретението си и го представя на композитори като Росини, Лист и Доницети. И ето - около Великден в София Джампието Собрино изпълни концертче (концертино) за кларинет от Доницети по един така образователен начин. 

 - Не е изключение също така начинаещият посетител на концерти да се запита, каква всъщност е ролята на диригента, още повече на този в операта - оркестърът си свири, певците си пеят, хорът приглася от време на време…

И тъй като по време на дирижираните от Дамиан Йорио “парчета” разминаванията между участниците не бяха едно и две, то отговорът на въпроса отново може да се извлече емпирично - не е точно като случая с пожарникаря, който като няма работа е най-добре за всички, но е хубаво да се правят репетиции - в пожарната, и в операта. 

И накрая, но не последно място - какво общо има Дон Корлеоне с всичко това? 

Трилогията “Кръстникът” завършва в операта - произведението е “Селска чест”, а кадрите са заснети в Театро Масимо в Палермо (билети има, Великденски концерти няма!).   

Джони Деп обръща поглед към музиката

Популярният американски актьор Джони Деп планира да направи пауза в актьорската си кариера, за да се посвети на музиката, като събере о...

И още малко за операта - особено популярен е прелюдът, също включен в сандтрака на филма, а почитателите на Пласидо Доминго могат да го гледат във филмирана от големия режисьор Франко Дзефирели версия на “Селска чест”.

VJ в зала България

Участието на VJ  (VJ Pillow) във Великденски концерт и то в зала България - при положение, че този концерт е организиран от Културния институт на една наистина силно католическа държава, каквато е Полша, е събитие само по себе си.

В допълнение на това комбинацията орган и тромпет звучи интригуващо - произведения на съвременния полски композитор, аранжор и тромпетист Мачей Фортуна с обещания за микс от етноелементи и литургична органова музика.

Явно тези факти не бяха приети с достатъчната доза интерес/търпение от значителна част от публиката, която след 5-тата минута до края на събитието упорито и с постоянство, напускаше залата. Все пак не всеки ден е Великден!

Б.Т.Р. са най-номинирани за наградите на "БГ Радио"

Тази година се очертава като годината на Б.Т.Р. – рок звездите, които наскоро отпразнуваха двадесети юбилей на сцената с настоящи...


Предстоящи великденски концерти в София


17.04.2014 г. от 11:00 часа

Благотворителен Великденски концерт в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски". 

17.04.2014 г.  и 19.04.2014 г. от 19:00 часа

Селска чест

След Сингапур Биляна и Сираков отидоха на концерт на Маричков

Ден след завръщането си от екскурзия в Сингапур, Христо Сираков и годеницата му Биляна Евгениева почетоха концерта на Кирил Маричков в ...

Джани Скики

Опери от Пиетро Маскани и Джакомо Пучини, Диригент Велизар Енчев

Софийска опера и балет 

22.04.2014 от 18:00 часа

Великденски концерт,

Tri O Five с нов състав

Една от най-успелите български клубни банди Tri O Five, обявиха персоналните промени в състава си! Групата се разделя с DJ Ilko и вокал...

храм „Св. Параскева”, ул. „Г. С. Раковски” 58, София

23.04.2014 г. от 18.30 часа

Великденски концерт с участието на хора на Транспортните работници, София - произведения от П.И. Чайковски, Артемий Ведел, Д. Христов, Дм. Бортнянски, Н. Кедров, П. Динев и др.        

Столична библиотека 

Автор: Елисавета Петрова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com