ВАС забрани на ЕАЗИПА да събира пари за авторски права за музика

15147
ВАС забрани на ЕАЗИПА да събира пари за авторски права за музика
Снимка: Thinkstock/Guliver

Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) няма право да оперира на музикалния пазар като организация за колективно управление на права и да сключва договори с ползвателите за уреждане на каквито и да било музикални права. Това оповести в свое окончателно решение Върховният административен съд (ВАС), който задължава ЕАЗИПА да плати разноските по делото - 480 лева.

Производството по случая с ЕАЗИПА продължи близо четири години, като през 2011 г. ЕАЗИПА обжалва решение на министъра на културата, с което не й бе предоставен лиценз за колективно управление на музикални права.

Популярни певци поискаха от Рашидов задължително да има авторски права при концерт

Значителен брой от музикалните събития и най-вече концерти, провеждани на територията на страната, са с неуредени авторски права, което...

Единствените лицензирани дружества Музикаутор и Профон припомнят, че през последните години ЕАЗИПА сключваше договори за репертоар, който всъщност не представлява. Така редица ползватели бяха подведени, като част от тях понесоха и санкции от Министерство на културата и Съвета за електронни медии, казват от Музикаутор.

С решението на ВАС вече по безспорен начин е ясно, че ЕАЗИПА няма и не е имала право да урежда музикални права със заведения, хотели, търговски обекти, организатори на концерти, радио-телевизионни, кабелни оператори и други, посочват от Музикаутор. В резултат на противозаконната дейност на ЕАЗИПА все още много ползватели, които имат договори с това дружество, всъщност не изпълняват разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права. Поради тази причина е необходимо да се обърнат към лицензираните дружества за колективно управление на музикални права, като сключат договори за репертоара, който реално използват, призовават от Музикаутор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com