Таласъмчетата прославиха България

107191
Снимки: личен архив

Ако има нещо, на което страната ни е богата, това са талантливи деца. А ако има нещо, което го доказва, това е детската вокално-театрална формация „Таласъмче”. От създаването й през 1992 г. тя не е спирала да радва и изненадва публиката с песните и спектаклите си. „Таласъмчетата” са били на първите места на много международни конкурси, но преди броени седмици завоюваха най-голямото отличие в историята си – Златния приз на Световния хоров фестивал за мир (World Peace Choral Festival).

„Фестивалът се проведе от 27 юли до 1 август във Виена, домакин беше Хорът на виенските момчета. Участваха наистина състави от цял свят – САЩ, Китай, Русия, Корея и др. Най-голяма конкуренция обаче ни беше Хорът на белгийските момчета. Журито беше съставено от световно известни хорови диригенти и експерти. Изключително сме щастливи, че получихме най-високата награда за хор на фестивал”, разказа за Actualno.com композиторът и диригент Димитър Костанцалиев, който е и ръководител на формация „Таласъмче”.  

Това е петата поредна година, в която Виена провежда Световния хоров фестивал за мир. Той има състезателна и несъстезателна част. Събитието се подкрепя от държавните институции, неправителствени организации и предприятия, както и от ООН, и става все по-важна част от културния живот в една от музикалните столици на планетата.

Фестивалът обаче не е само поле за изява на млади таланти, а и място, където те могат да научат нови неща, да обменят опит, да се усъвършенстват. „Много важен акцент беше работата на диригентите на Виенските момчета с всички деца на фестивала, уъркшоповете. Това е изключително ценно, защото децата имат възможност да видят изискванията и на други диригенти, да се докоснат до друг маниер и подход”, споделя Костанцалиев.

Пловдив танцува с ONE DANCE WEEK

Директорът на ONE DANCE WEEK Елианна Лилова и програмният координатор Мира Тодорова представиха на пресконференция днес осн...

Децата от „Таласъмче” са имали възможност да покажат таланта си чрез изпълнения в новата зала на Хора на виенските момчета, в катедралата „Щефансдом”, в централата на ООН във Виена, както и в Златната зала, където се провеждат новогодишните концерти на Виенската филхармония.

”Преживяването беше уникално. Не само заради красотата на тези места, а и защото са пропити от вековна култура. Пее се по друг начин там. Човек се чувства щастлив, че прави музика. Мисля, че и децата го усетиха”, споделя Костанцалиев.

Очаквайте утре интервю с композитора и диригент Димитър Костанцалиев, дадено специално за Actualno.com.

Кои са „таласъмчетата”

Музикалната програма за Фестивал на цветовете в Пловдив е ясна

Музикалната програма за третото издание на Фестивал на цветовете в Пловдив на 13-ти септември вече е ясна. Артистите, които ще се погр...

Детската вокално-театрална формация „Таласъмче” е основана от Костанцалиев преди 22 години. Освен пеене и вокална постановка, децата в нея изучават солфеж, актьорско майсторство и модерен балет при квалифицирани преподаватели. Малките таланти са между 4- и 15-годишна възраст.

Репертоарът на групата е изключително разнообразен. Той съдържа детска забавна музика, църковно-славянски песнопения, класически и народни песни, както и съвременна попмузика. Голяма част детските песни са с текст и мелодия вдъхновени или създадени от самите “таласъмчета“.

Групата има осем издадени албума и е поставила дванадесет мюзикъла с голям успех. Последният от тях – „Денят на прошката”, се игра в Музикалния театър в София в продължение на цели четири сезона. Пак там „таласъмчетата” са се изявявали редом с по-възрастните си колеги в хитовите спектакли „Йосиф и неговата пъстра дреха” и „Исус Христос суперзвезда”. Формацията често участва е различни програми, организирани от националното радио и други медии.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com