Sofia Rocks 2014 – стъпка в правилната посока

43670

Промяната е хубаво нещо. Който твърди обратното, или го е страх от развитие или няма точна идея каква трябва да е следващата стъпка, която трябва да предприеме. Същото до огромна степен важи и за музикалните фенове и организаторите на концерти.

Преди да започна по същество, едно важно уточнение – написаното е лично мнение, с което всеки може да не се съгласи... И евентуално да обори. И така за Sofia Rocks 2014…

И Джаред Лето вече е в България, SOFIA ROCKS може да започне

Само няколко часа остават до началото на SOFIA ROCKS 2014 и феновете на THE OFFSPRING, 30 SECONDS TO MARS, SKILLET, MANDO DIAO и ALCEST...

След миналогодишното четвърто издание на фестивала, което носеше леко чувство на „още от същото“,  Balkan Entertainment Company (BEC) решиха, че е време за промяна  и смениха чувствително стила за тазгодишното събитие. След утвърдени метъл имена като Megadeth, Metallica, Judas Priest и тн, дойде време и за любителите на пънк-рока (The Offspring), наблъскания с какви ли не влияния звук на шведите от Mando Diao, групата на носителя на награда Оскар Джаред Лето – "30 seconds to Mars", мелодичните американци от "Skillet" и др.

Как реагира публиката?! Доста добре като че ли... Някои групи като Mando Diao и „марсианците“ получиха леко смесена реакция от публиката, основно благодарение на два фактора – непознаване от страна на публиката и леко, може би грешно, включване тук и сега. Какво имам предвид?!

30 seconds to Mars и техният изключително талантлив вокал Джаред Лето скоро ще се превърнат в лицето на рок музиката. Причините за това са няколко: невероятното сценично присъствие, харизмата  на Джаред, цялата хореография, която съпътства концертите им и тн. Основният минус – групата има ограничена публика – основно жени и момичета, и някак малко не седи да закрива фестивал, на който 30 минути по-рано са вилняли пънк-рок легендите от "The Offspring". Не задруго, просто двете групи и тяхната публика, имат сравнително малко допирни точки – и като сценично присъствие, и като стил на музика.

Каквото и да се каже за неостаряващите пънкари The Offspring, ще е малко. Вокалистът Декстър Холанд и неговата банда изобщо не показват склонност към умора или спиране. В това се увериха дошлите да видят калифорнийците в неделя. Шоуто, което беше посветено на хитовия албум от 1994 г. "Smash", накара публиката да забрави поне за час-час и нещо всичките си останали мъки и несгоди.

The Offspring празнуват 20 години от албума си Smash на Sofia Rocks

София, пази се! Фенове, въоръжавайте се с билети, защото ще се случи това, за което никога не сте мечтали! THE OFFSPRING идват за SOFI...

Трудно е да се говори за шведите от Mando Diao. От една страна, защото те изглеждат и звучат като частица от едно друго време (краят на 70-те и началото на 80-те години на XX век), от друга – трудно е да ги вини човек за избора им. Най-малкото защото в момента всичко се е втурнало да прави пари на гърба на звучащата примамливо дума носталгия.

В крайна сметка – ако си падате по поп-рок банди със силно присъствие на електроника, дайте им шанс.

Една от приятните изненади на фестивала се наричаше Skillet. Четворката от американския град Мемфис прави интересна комбинация от стилове, която определено беше посрещната подобаващо от българската публика. Въпреки проблемите със звука, които правеха музикантите да звучат меко казано странно, момчетата и момичетата дадоха всичко от себе си. И бяха изпратени с бурни аплодисменти.

И така. Изпратихме поредното издание на фестивала Sofia Rocks. Мисля, че то определено може да бъде определено за стъпка напред. Най-малкото, защото колкото и да са велики групи като Metallica, Slayer и Iron Maiden, българите трябва да започнат да разпознават и евентуално харесат съвременните групи. А това определено няма да стане нито от веднъж, нито за една година.

Американците Skillet забиват на Sofia Rocks

Метъл бандата SKILLET става част от програмата на SOFIA ROCKS 2014. Това ще е първият концерт на американската метъл група в страната. ...

Снимки от събитието, можете да намерите в галерията ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com