Новият амфитеатър в село Долен напълно готов за откриването на Transfiguration Festival на 6 август

37665
Новият амфитеатър в село Долен напълно готов за откриването на Transfiguration Festival на 6 август

Жителите на селото отварят имотите си за лекции, ателиета и работилници.

Навръх Преображение – 6 август – ще бъде открита уникалната нова амфитеатрална сцена в село Долен (община Сатовча) с изпълненията на култовите етно формации Исихия и Бalkansky с Теодосий Спасов - част от мултижанровия Transfiguration Festival (6-9 август). За Исихия, които се събират специално за събитието, това ще бъде първи концерт за последните 10 години.

Истории за патина и преображение от село Долен

Истории за патина и преображение от село Долен - изложба с фотографиите на Анастас Търпанов. Фото Синтезис Арт Център, кафе-галери...

Концертите на Амфитеатъра продължават 3 дни и събират на едно място водещи имена в родната и чуждестранна уърлд/етно/ембинът сцена: родните Smallman, унгарците The Moon and the Nightspirit и гърците Villagers of Ioannina City на 7 август, Irfan и Кайно Йесно Слонце с премиери на нови албуми на 8 август и турците Baba Zula, които ще излязат на сцената след тях. С прожекция във full HD формат на пълнометражния документален филм „Това е България“ Амфитеатърът се превръща в киноекран под звездите в заключителната вечер на фестивала – 9 август.

Видео поглед върху амфитеатралния комплекс

Амфитеатралната сцена на фестивала е специално създадена за събитието и заема централно място в концепцията за фестивал-произведение на изкуството: фестивалните структури, разположени в землището на село Долен, са изградени изцяло от натурални материали (камък, дърво, глина и плат), така че да бъдат в хармония с архитектурната цялост на историческия резерват и да стимулират културния обмен в региона. В уникалния футуристичен дизайн на Амфитеатъра, дело на арх. Николай Маринов, са заложени и конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи. Амфитеатралните елементи, сцената и прилежащата инфраструктура са изградени поетапно и търпеливо, в съзвучие с местната строителна традиция като всеки камък е положен на ръка. Фестивалният комплекс включва и Кръгла сцена, изградена от дърво (проект на Стефан Парисов) , на която в малките часове на нощта след края на програмата на Амфитеатъра, ще можем да видим едни от най-интересните електронни и акустични проекти в момента – Kliment, The Third Man, Vataff Project, The Science, MyTrip, Maica-Ra и др.

Унгарците The Moon and Тhe Night Spirit излизат на амфитеатралната сцена на Transfiguration Festival

Унгарската фолклорна формация The Moon and the Night Spirit затваря музикалната програма на първото издание на Transfiguration Festival...

Представяне на разнородни проявления на съвременното изкуството е една от основните цели на организаторите на Transfiguration Festival поради което го определят и като мултижанров. По време на богатата фестивална програма гостоприемните жители на село Долен буквално отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти (керамика, коване, тъкане) и творчески работилници, в които посетителите на фестивала могат да вземат участие: изработване на нови музикални инструменти (Албена Баева и Рене Беекман), роботика (Роботев), основи на звука (Иван Шопов и Атанас Динчев от Мелформатор), ръчен ситопечат (Brave Moustache) и др.

През четирите фестивални дни калдъръмените улички и каменни зидове се превръщат в изложбено пространство за 24 ротационни изложби – творби на фотографа Ивайло Петров, изложба в памет на големия Никола Карамфилов, събрани от АСЕМ архивни кадри от селото, скици от проучванията и дейностите в рамките на подготвителните лагери за фестивала и др.

В паузите между фестивалните вечери посетителите ще могат да избират между редица дневни активности: турове с велосипеди и коне, панорамна гледка от балон с горещ въздух, информативни обиколки на селото на два езика, релакс в чил зоната с хамачена градина и книжни щандове. Специално за деца са предвидени обучителни занимания по каба гайда и игрови обучения от „Бъдеще сега“.

Всички закупили билети за фестивала ще могат да ползват индивидуално място за паркинг и палатка срещу представяне на уникалния си идентификационен номер, получен по имейл след регистрация на сайта на събитието. Графикът на совалките, превозващи посетители на фестивала между локациите за настаняване ще бъде достъпен на сайта и фейсбук страницата. На разположение на феновете е и група за споделено пътуване до село Долен където могат да предложат/намерят превоз от различни точки на страната.

Лимитиран брой билети за Transfiguration Festival влиза в продажба от 27 април

Билетите за първото издание на TRANSFIGURATION FESTIVAL (6-9 август) в родопското село Долен влизат в продажба на  27 април (понед...

Билети за Transfiguration Festival се продават в мрежата на Eventim на цена 130 лева. Ограничено количество еднодневни билети на цена от 60 лева също можете да намерите в Eventim. В деня на събитието ще могат да бъдат закупени и на място. Всеки, закупил билет за 6, 7 или 8 август, получава възможността да посети и събитията на 9 август. Деца до 12 години влизат безплатно с пълнолетен придружител. Декларация за придружител можете да изтеглите от тук или да попълните на място на фестивала.

Пълната програма на Transfiguration Festival по дни и часове можете да видите по-долу или на официалния сайт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com