Музикаутор се радва заради "положителна тенденция за авторските права"

16083
Музикаутор се радва заради "положителна тенденция за авторските права"
Снимка: Христо Петров

Вече има положителна тенденция относно уреждането на авторски права на големите концерти в България. Това твърдят от дружеството за колективно управление на авторски права Музикаутор.

Музикаутор сключи договори, с които бяха лицензирани концертите на Roxette, Judas Priest, One Republic, Anastacia, фестивалите Spirit of Burgas, Solar Summer и много други, които се провеждат през тази година.

ВАС забрани на ЕАЗИПА да събира пари за авторски права за музика

Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) няма право да оперира на музикалния па...

Изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров подчерта положителното развитие в договореностите на дружеството с Общините Бургас, Варна и Каварна, които поеха ангажимент регулярно да заделят средства от бюджетите си за изплащане на авторски възнаграждения.

Музикаутор припомня, че в миналото е имало немалко случаи, при които организаторите на публични концерти и събития не са проявявали необходимата коректност при уреждането на авторските права. По този начин правоносителите не са успявали да получат възнагражденията за своя труд.

За съжаление дружеството все още констатира и случаи, при които автори подписват декларации за отказ от права за конкретни концерти и събития. Музикаутор сигнализира авторите, които подписват такива декларации, че ощетяват сами себе си, тъй като няма да получат дължимите им възнаграждения. Дружеството за колективно управление на авторски права в музиката подчертава, че подобни практики са прецедент в световен мащаб.

Музикаутор информира, че всеки автор може да разбере каква сума би загубил, в случай че подпише такава декларация. На интернет страницата на дружеството – www.musicautor.org, е интегриран специален калкулатор, който изчислява възнагражденията за авторски права, дължими при организиране на концерти и събития.

Популярни певци поискаха от Рашидов задължително да има авторски права при концерт

Значителен брой от музикалните събития и най-вече концерти, провеждани на територията на страната, са с неуредени авторски права, което...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com