Mos Def срещу насилието и полицейския терор в САЩ

9175
Mos Def срещу насилието и полицейския терор в САЩ

Един месец преди да кацне в София за единствения си концерт в региона, музикантът, актьор, поет, ЯСИН БЕЙ - преди известен като MOS DEF - разкри причините си да напусне родния Бруклин, Ню Йорк и да се премести в Южна Африка.

Безспорно величие в хип хоп сцената и култура, Ясин има и друга силна страна: социално ангажиран гражданин и експериментатор. От 2 години насам Ясин живее в Кейптаун - решение породено, не на последно място, от разочарованието му във вътрешната политика на САЩ и възобновяващите се вълни расови сблъсъци. По-рано тази седмица, в интервю за Okayplayer и Beats by Dre, cамият изпълнител обясни решението си така:

"Америка стана много трудно място за мен. Разбира се, там има чудесни бизнес възможности и всичко си е познато, и така нататък, но настоящият социален, политически и икономически климат затрудняват процеса на творчество - поне не до степен на пълно създаване и удовлетворение. Онази дълготрайна креативност и творене, с която съм свикнал и на които държа. Стана трудно да продуцирам […] Естествено, държа на семейството си тук, както и на публиката си тук. Но имах нужда да се поставя в среда, в която да се чувствам истински добре."

Ясин не веднъж гласно отстоява позицията си в подкрепа на африкански фондации, в подкрепа на пострадалите от урагана Катрина през 2005 г., както и срещу полицейското насилие, особено в светлината на наскорошни сблъсъци в Балтимор, провокирани от смъртоносно нараняване на чернокожия младеж Фреди Грей, по време на задържането му от полиция. Бурните протести, прерасли в размирици, са сходни с тези последвали неосъществения съд на полицай за убийствoтo на Майкъл Браун във Фъргюсън миналата година.

Критиката на Ясин към американското правителство е съвсем целенасочена и открита. В послание за Stop Being Famous - онлайн портал за култура и музика, на който Ясин е редовен блогър, музикантът призовава към самоосъзнаване и говори зa наложителнa незабавна промяна:

"Къде сме сега? Намираме се в критични времена. Повратна точка за човечеството. […] Това е шанс за така необходима промяна - може би болезнена и неугодна за мнозина. Както е казано, за да излети стрелата, трябва да опънеш тетивата докрай. Трябва да има натиск."

"Спомням си цитат: никоя идея не ти идва без да има опция за нейна реализация. И това важи както за положителните, така и за отрицателните неща. Ние носим огромна сила - ние, като човечество. Сила да променим себе си и средата ни. Постоянно сме подложени на изпитание, на тест - доколко вярваме, че имаме право, имаме задължение да защитим качеството си на живот. Вярваме ли в системата - потискаща, репресираща, система-убиец - повече отколкото вярваме в нашата способност да я променим? […] Вече няма време да се преструваме и самозалъгваме. […] Това не са случайни, изолирани конфликти - нещата се натрупват."

Роден Данте Смит, през 1973 г., той приема името Ясин Бей след поклоничество в Мека през 1998 г. Ясин Бей става и негово официално изпълнителско име през 2011 г., решавайки повече да не се крие зад изкуствен, артистичен псевдоним. Като допълнителна обосновка, изпълнителят споделя притесненията си, че хората започват да виждат Mos Def повече като продукт, отколкото човек. Същите опасения го правят отявлен критик на излишествата и "патлак-и-кинти" рефрена в голяма част от мейнстрим хип хопа, подхранващи негативните стереотипи за чернокожи американци.

Там, където музиката не стига, идват дела. Ясин не просто декларира идеи в медийното пространство, но буквално съпреживява. Може би най-ярък - и донякъде, шокиращ - пример е решението му да влезе в обувките на затворник от Гуантанамо Бей и доброволно да се подложи на процедурата по насилствено хранене, практикувана в лагера.

Експериментът е заснет от наградения с BAFTA режисьор Асиф Кападия ("Сена") и разпространен от активистите Reprieve, като видео-кампания срещу насилствените практики в Гуантанамо. Както става ясно във видео посланието, затворът в Гуантанамо има над 100 души избрали да протестират срещу нечовешките условия с доброволна гладна стачка. Решението на поне 40 от тях се потъпква с процедури за принудително хранене, с използване на носни и стомашни сонди, и отнемащи по около 2 часа за изпълнение - 2 пъти на ден! Печално известният затворнически лагер е установен от Джордж Буш в кубинската военноморска база Гуантанамо Бей през 2002 г., за заподозрени в терористични атаки срещу САЩ, както и бойци заловени в Афганистан и Ирак.

Отмениха вечерния час в Балтимор

Кметът на Балтимор Стефани Роулингс-Блейк отмени вечерния час в града, който бе наложен във вторник, поради безредиците, предизвикани ...

Цялото видео може да бъде видяно тук: https://youtu.be/z6ACE-BBPRs

Никоя акция разбира се не заменя ежедневието му на музикант и продуцент. Макар да признава, че сега написването на песни е станал по-бавен процес, Ясин го определя като положителна промяна:

"Може да е по-бавно от гледна точка на това, че сега ми трябва повече време, за да намеря подходящ материал за творчество, но за сметка на това прекарвам повече време върху всяко едно парче. Така, в момента, в който стигна до звукозапис, написаното вече е толкова вътре в мен, че ме кара да се чувствам по-уверен, мотивиран и вдъхновен."

В София Ясин Бей (Мос Деф), идва по покана на Phat Bride Productions. Подгряващ изпълнител за концерта на 13-ти юни е холандският МС, BlabberMouf.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com