„Европейски музикален фестивал“ и SOFIA JAZZ PEAK са удостоени със знака на европейската фестивална асоциация

5572
„Европейски музикален фестивал“ и SOFIA JAZZ PEAK са удостоени със знака на европейската фестивална асоциация

„Европейски музикален фестивал“ и Sofia Jazz Peak се наредиха сред най-престижните европейски фестивали, удостоени със знака на платформата „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“, организирана от Европейската фестивална асоциация. Двата фестивала извоюваха престижното звание със своите качества след щателна оценка, включваща мненията както на експерти на национално ниво, така и на международна комисия. Общо 761 фестивала от 31 страни се превърнаха в първото поколение фестивали, носители на знака на ЕФФЕ. Така двата фестивала се нареждат сред голямото европейско семейство на форуми с дългогодишни традиции като фестивалите в Берлин, Екс ан Прованс, Залцбург и др. От България в списъка са включени също „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Аполония“ и др.

SOFIA JAZZ PEAK представя музиканти от Сардиния

Италианската певица Мария Джована Керки и нейната група ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak. На 12 юн...

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Създаден през 2001 година той се развива динамично и бързо привлече вниманието на публиката с качествени артистични прояви и богата програма. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Тазгодишното петнадесето издание на фестивала представи един от най-реномираните европейски оркестри - Academy of St Martin in the Fields. Финалното събитие от програмата – концертът BELTANGO SYMPHONICO ще се състои на 5 юни в зала „България“.

Sofia Jazz Peak се организира за първи път през 2003 г. Негова основна цел е да бъдат представени на българската публика най-интересните изпълнители на съвременния джаз и други близки до него стилове. Концепцията на фестивала се опира на максималната свобода в дефиницията за джаза. Повечето от гостуващите музиканти са изпълнители от световна класа. Сред тях са Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Мейсио Паркър и други, както и много български майстори на джаза като Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Ангел Заберски и др.

ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“ е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите и представлява портал за граждани и специалисти, които искат да се запознаят отблизо и да участват в различни европейски фестивали. ЕФФЕ е нова международна платформа, свързваща всички европейски фестивали, посветени на своите общности, отдадени на изкуството и изповядващи европейски ценности. Нейната цел е да предоставя актуална информация за фестивалите на публиката по цял свят, както и да насърчава участието й в тези фестивали. Преди всичко ЕФФЕ отдава заслуженото на фестивалите, които се открояват с изключителни достойнства в постоянното развитие на общности из цяла Европа. Президентът на Европейската асоциация на фестивалите Дарко Бърлек заяви: „Инициативата ЕФФЕ постигна пряка връзка с голям брой фестивали, чрез обединяването им в уникална общност. Това е истински дар за европейската култура и нейното изключително разнообразие.“ Инициативата ЕФФЕ ясно демонстрира как европейските фестивали и техният отзвук премахват всички граници, като изграждат нови връзки сред фестивалните общности, както и осигуряват достъп на нова публика до културните събития.

Теодосий Спасов гостува на Sofia Jazz Peak

Уникалният етно-джаз музикант Теодосий Спасов ще бъде българската звезда в мащабния концерт от феста Sofia Jazz Peak, организиран от аг...

Пълният списък с наградените фестивали е наличен в сайта на ЕФФЕ, www.effe.eu. Всички носители на знака на ЕФФЕ за 2015-2016 г. ще бъдат представени онлайн, както и в печатно издание-наръчник, което ще бъде публикувано това лято.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com