Джаз от сблъсъците на протони в колайдера (ВИДЕО)

9544
Джаз от сблъсъците на протони в колайдера (ВИДЕО)

Физици от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), работещи на Големия адронен колейдер, са се представили на джазовия фестивал в швейцарския град Монтрьо.

Учените демонстрирали платформа, която позволява на музикантите да превръщат научните данни за сблъсъците на протони в музика.

ЦЕРН провежда безпрецедентен опит с Големия адронен колайдер

Учени от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) днес ще направят опит да задействат Големия адронен колайдер до пълната му р...

По-рано физикът Петер Трачик сътвори композиция в стил хевиметъл от експерименталните данни, обосноваващи съществуването на Хигс бозона.

Новият проект е получил названието DisCERN и по думите на физиците е призван да хвърли мост между два свята – творческите хора и учените. В качеството на основа за платформата се използва информация от детекторите на експеримента ATLAS.

Роберт Кифер и Гаетан Парсихиан от ЦЕРН демонстрирали на фестивала мелодия въз основа на звуци, записани в околностите на ЦЕРН с помощта на чувствителни към електромагнитните вълни микрофони, а джазовият пианист Ел Блатер изпълнил композицията от данните, получени в резултат на сблъсъците на ускорителя.

Увеличават два пъти мощността на Големия адронен колайдер

Големият адронен колайдер ще претърпи основен ремонт, след който ще увеличи мощността си почти два пъти, предаде БГНЕС. Така учените ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com