Ана Моура ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо

5515
Ана Моура ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо

Един от най-красивите гласове ще прозвучи в зала 1 на НДК на 29 октомври. Прекрасната португалка - Ана Моура, която българската публика познава от концерта й в зала "България" преди 5 години, ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо. Няма друг глас като нейния. Той буквално помита слушателското пространство, а одухотвореността и вълнуващите й интерпретации я превъръщат в една от най-пленителните и завладяващи звезди в Европа и Америка. Ана е символ на дълбокия и изразителен стил, олицетворяващ португалската душевност и възпяващ универсални теми като любовта, раздялата и самотата.

Анна Моура е родена в Сантарем - един от историческите центрове на Португалия и идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство фадото става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата "Senhor do Vinho", където е открита от Мария де Фе. Нейн продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум "Guarda-me a vida na mão" и "Aconteceu".

DAM – FUNK идва с лайв бенд в София

Посланикът на новия фънк пристига на 15 октомври в клуб MixTape 5 На есен с песен и то каква – истински, нов и свеж фънк ще слуш...

Анна бързо постига огромен успех в Европа, а албумите й - платинен статус. Международната й кариера започва в една от най-престижните зали в Америка – Town Hall при абсолютно разпродадена зала и издаване на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Анна Моура е поканена в престижната Carnegie Hall в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала. Благодарение на невероятния й международен успех и нарастващата й популярност в Холандия, Анна е поканена и в известната зала Concertgebouw в Амстердам. Номинирана е за най-престижната награди за World Music – Edison Awards.

Когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Анна Моура, той буквално капитулира пред "божествения силует, пленителни очи и чувствен глас" на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта "The Rolling Stones Project vol 1", с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения - "No Exepectations" и "Brown Sugar", които превземат класациите.

През 2007 Анна Моура издава албума си "Para Alem da Saudade", който е двойно платинен. В него тя изпълнява традиционните Fado Blanc и Fado Azenha, както и нови песни на един от най-известните португалски текстописци -Фаусто. В своята версия на песента "Бранко негро", изпята преди това от фадо кралицата Амалия Родригеш, Анна Моура добавя езика на днешния ден - суингиращ бас и китаристи, които интерпретират перкусионно. Защото, както казва тя "днес фадото е за всеки – и текстовете и музиката трябва да са свързани с младото поколение".

Тя има честта да пее заедно с много известни имена, между които и гениалният Принс. Записва заедно с китариста на Стиви Уондър и Марвин Гей – Дийн Паркс. Своя пети албум "Desfado" Ана издава през 2012 г. Той е революционнен за нейната музика. В записите на песните й взима участие легендарният джаз пианист Хърби Хенкок, както и саксофонистът на Ролингстоунс – Тим Райс.

Rolling stones ще свирят в Куба?

Може да включим и Куба в бъдещото си световно турне, заяви Мик Джагър в Хавана, където рок-динозавърът е на частно посещение. По данни...

Ана успява да вземе най-доброто от класиката и да го пресъздаде през своята индивидуалност – многостранна и зряла. Нейният глас се издига на невъобразими височини и сякаш засиява, кара слушателите да затаят дъх и да тръпнат, докато цялата зала се разтриса от нейния глас. Може да усетиш как нейните емоциите се вливат в публиката и я покоряват. Всичко това е фадо, всичко това е Ана Моура!

Концертът на Ана Моура се организира от БГ Саунд Стейдж, а билетите на цени от 40 до 100 лв. могат да се купят в мрежата на Ивентим и на касата на НДК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com